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11 January2018

Dear Sir or Madam,

Re: Discussion Paper Goodwill Impairment Test: Can it be improved?

BusinessEurope is pleased to take the opportunity to respond to the Discussion Paper -

The Goodwill Impairment Test: Can it be improved? (the DP).

This is a question upon which there is a wide diversity of views but the accounting
requirements of which can significantly affect companies’ results and the administrative
burden placed on them.

The DP contains a number of very interesting suggestions and provides much material
for discussion. The detailed responses to the questions asked are included in the
Appendix, but we draw your attention to the following points:

• Although the DP is intended to provide suggestions for ways of simplifying the
accounting and disclosures for goodwill, we think that overall the effect achieved
will be the opposite, that is, several of the suggestions will lead to increased
complexity and burden;

• The proposed accretion approach will, we expect, begin to trigger repeated
annual impairments. This being the case, one might wonder whether the
amortisation of goodwill would be a simpler approach.

• Some of the proposed disclosures will be very onerous to produce and should be
required only if they can be demonstrated to be essential for users.

• The “Step-zero” approach may be of real benefit to some entities, but may not be
suitable for others. It should be provided as an optional alternative to the annual
test rather than be the only approach allowed.

If you require any more information on any of the subjects dealt with in this letter, please
do not hesitate to contact us.

Yours sincerely,

Erik Berggren
Senior Adviser
Legal Affairs Department
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APPENDIX

QUESTION 1 - HOW AN ENTITY SHOULD ALLOCATE GOODWILL
In paragraphs 2.3 to 2.22 of Chapter 2 EFRAG discusses additional guidance on the
allocation of goodwill to CGU and disclosures on the break-down of goodwill by cash-
generating unit.

QI. I Do you agree with the additional guidance on how an entity should allocate
goodwill?

We think that the two allocation methods proposed in paragraphs 2.9-2.10 and 2.11-2.12
of the DP are acceptable methods. However, these will not provide the most relevant
allocation in all cases and should therefore not become imposed alternatives. These
could helpfully become part of the illustrative, non-mandatory guidance accompanying
lAS 36, thus allowing management of the entity the possibility of using its judgment to
arrive at the most appropriate approach for its particular circumstances.

The “allocation ceiling” should not be introduced independently of other aspects of the
modifications proposed since it would certainly be burden. It should be included as part
of a package only if it is decided that the isolation of internally-generated goodwill is
worthwhile. As discussed later, we are not convinced that this is the case.

The proposed additional disclosures would certainly present an additional burden on the
entity because of the complexity of tracking on an individual basis the goodwill-related
elements of successive acquisitions, reorganisations and impairments. This would
include the allocation of an impairment charge to each tranche of goodwill, an exercise
which is not currently required and would be complex to manage. Such a requirement
should be contemplated only after extensive detailed consultation with users and entities
using concrete examples. Users must be able to explain convincingly why this
information is useful and how they use it in order to avoid the risk of imposing onerous
tasks on entities for information which may be of an anecdotal nature for users. We are
aware of sophisticated users who ignore the accounting for goodwill altogether and use
their own approach for assessing acquisitions and mergers.

Q 1.2 Do you have any other suggestions to improve this area of the goodwill impairment
test?

No.

QUESTION 2 - WHEN AN ENTITY SHOULD DETERMINE THE RECOVERABLE
AMOUNT
In paragraphs 2.23 to 2.37 of Chapter 2, EFRAG discusses the introduction of a ‘Step
Zero’ to the impairment test.

Q2. I Do you agree with the introduction of an initial qualitative assessment?
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By “initial qualitative assessment”, we understand this to mean an annual assessment
based on qualitative indicators such as that already included in paragraph 99(c) of lAS
36 and complemented by the list in paragraphs 2.28-2.30 of the DP — the “Step-Zero”
approach. We think that for some of our members this would represent a real
simplification and would therefore be welcome. For others, the impairment test for
goodwill is, and will remain, complex, and they are of the view that it is better to perform
it systematically on an annual basis in order to maintain the necessary methodology,
process and experience of carrying out the test.

We therefore think that the Step-Zero approach should be introduced on an optional
basis, allowing entities to avoid carrying out a superfluous full impairment test in
appropriate circumstances. In view of the existing requirements of lAS 36 referred to
above, this would not represent a fundamental change in principles from the current
standard, but would provide additional guidance, thus making the relief more widely
available.

Q2. 2 Do you have any other suggestions to improve this area of the goodwill impairment
test?

Although we agree that transparency is often a good thing, the requirement for the
disclosure about how the entity reached its conclusion on the Step-Zero test and on
which factors it based its conclusion could become a burden if a great deal of detail is
required. As with all disclosures, we do not agree with the idea that disclosure should
provide users with enough information to allow them to recreate calculations or “second-
guess” management decisions. This can become counter-productive. Careful drafting
of the requirements would be necessary.

We think that in some cases there might be a fairly strong correlation between these
proposed requirements and the elements one would expect to be discussed in the
Management Commentary. There may thus be an opportunity to provide sufficient
explanation and the information required by users through cross-referencing to that
commentary.

QUESTION 3 - HOW AN ENTITY SHOULD DETERMINE THE RECOVERABLE
AMOUNT
In paragraphs 2.38 to 2.78 of Chapter 2, EFRAG discusses how an entity determines
the recoverable amount.

In our view, many of the amendments proposed for the Goodwill Impairment Test may
be equally valid for the impairment test of individual assets, and consideration will have
to be given to this before finalising an approach for goodwill, if only on the grounds of
consistency and thoroughness.

Q3. I Do you agree with having a single method for determining the recoverable amount?

We are not convinced that the limiting of the calculation of the recoverable amount to
only one method would result in a significant reduction in the preparer’s burden.
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Preparers use their experience to select the method that is the more likely not to result
in an impairment and therefore reduce the number of occasions when they have to apply
both the Value-in-Use (VIU) and the Fair-Value-less-Costs-of-Disposal (FVLCD)
methods.

If only one method were to be retained, we think that this should be the Value-in-Use
method as this is an entity-specific approach which, in our view, provides the more
relevant and useful set of information about the entity’s situation. Furthermore, we think
that, in general, a FVLCD for an asset that is sufficiently similar to the Goodwill/CGU
under review will not be readily observable, and that preparers will in such cases be
forced to revert to a discounted cash-flow approach which is close to the VIU method,
except for some elements not currently permitted to be included in the VIU.

Q3. 2 Do you agree with the inclusion of future restructurings in the calculation of the
value in use?

Given that the price paid for an acquisition may well include an allowance for the cost
and effect of future restructuring, it seems appropriate to allow the entity to include the
cost and effect of future restructuring in its estimate of the VIU. Inclusion of restructurings
that are decided upon subsequently would also provide a VIU which is more relevant. It
would be necessary, as stated in the DP, to impose conditions to ensure that the
inclusion of such effects is realistic. In addition to the guidance of lAS 38 in this area
referred to in the DP, some of the conditions included in IFRS 5 for a disposal may also
be helpful as a model.

Q3. 3 Do you agree with allowing the use of a post-tax discount rate?

We agree that allowing the entity to choose between the pre- and post-tax discount rate
would be a useful simplification. Guidance would have to be provided, of course, to
ensure consistency between the discount rate and the cash-flows used.

Q3.4 Do you agree that the impairment test should target internally generated goodwill?
Is the goodwill accretion an acceptable way to do so?

We find it difficult to conclude on this issue. On the one hand, the merging of the acquired
activity with an existing activity is often one of the major sources of the expected
synergies to be achieved. In this context, it seems inappropriate to try to isolate the pre
existing/internally generated goodwill and more consistent to test the whole of the new
merged structure for impairment.

On the other hand, if the objective is to identify only the marginal recoverable value
created by the acquisition, then in principle internally generated goodwill should be
identified and separated out to allow the purchased goodwill to be tested in isolation.
However, we wonder whether this is an achievable and realistic objective, since the pre
existing goodwill at the time of the acquisition was measured at an individual point in
time, and in all probability, will turn out to be different from the actual flows that would be
generated, but will be impossible to monitor on their own.
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In the context of the latter, the goodwill accretion approach has merit, and, as suggested
in the DP, the use of the discount rate for the accretion would simplify the calculation.
However, if the cash flows do not increase as anticipated through the unwinding of the
discount, a critical point will be reached and this method will probably result in yearly
impairment charges until the goodwill is entirely written off. This raises the question of
whether it would not be simpler after all to adopt an amortisation approach to goodwill.

The pre-acquisition headroom approach of the IASB would be another way of isolating
the marginal effect of the acquisition which equally has merit. The disadvantage both
methods possess is that the goodwill from individual acquisitions and the related
impairments would have to be tracked in detail, once again increasing complexity and
the consequent burden.

Final comment

Despite its stated purpose not to do so, we think that the DP once again raises the difficult
question of whether to amortise goodwill or not. In this respect we reiterate the
conclusion of our previous letter in response to the EFRAG Discussion Paper on the
amortisation of goodwill:

“On balance, we suggest that the following approach would be reasonable: there should
be a rebuttable presumption that acquired goodwill has a finite useful life which the entity
can estimate sufficiently reliably. Goodwill should be amortised over this period. Where
the entity can demonstrate on a continual basis that goodwill has an indefinite useful life,
or that the useful life cannot be estimated reliably, the entity should be required to apply
an “impairment-only” approach as at present.”

***


